over het werk

Mijn werk ontstaat vanuit de noodzaak om de ruimte om mij heen te verstaan; door te kijken en te tekenen word ik een deel van mijn omgeving. Ik observeer verschillende dimensies en standpunten.

Het beginpunt van een schets is de waarneming: het gaat over nu, of over vroeger, herinneringen, overlappende herinneringen, op elkaar gestapelde herinneringen of de registratie van een droom.
Mijn werk kenmerkt zich door transparantie, gelaagdheid en verschillen in maat en schaal. Ik werk met gevonden materialen, houtskool, inkt, waterverf, gescheurd papier en projecties (overhead- en diaprojector) op verschillende ondergronden.

De diaprojecties die ik maak worden analoog geprojecteerd. Er is in de dia’s (2,5 x 3 cm) geknipt, gekleurd, gekrast en deze zijn soms in lagen over elkaar gelegd. Foto’s worden met aquarelverf, pen, inkt en garen bewerkt.

Verschillen in maat en schaal werken vervreemdend. Toch wordt datgene dat samenkomt en niet lijkt te kunnen een overtuigend logisch verhaal.

Het gaat om een vluchtig moment, een verstild beeld uit het verleden. De kijker wordt meegevoerd in een wereld die hij ergens wel kent maar die ook niet precies te duiden is en vermoedt een betekenis zonder er helemaal zeker van te zijn.

 

 


Copyrights of the artwork, photographs and texts exhibited on this website are held by Niki Murphy. No part of the material shown may be reproduced, circulated or published without specific permission of the artist.